Kediler hem tip 1 hem de tip 2 diyabetlerden muzdarip olabilir, ancak en yaygın kedi diyabet formu tip 2'dir.
Diyabet nedir?
Kedilerde diyabet (aynı zamanda diabetes mellitus olarak da bilinir) kedinizin enerji kaynağı olarak kan şekerini kullanmasında zorluk yaşadığı bir durumdur.
Yemekten sonra sindirim sistemi yiyecekleri parçalarına ayırır. Bu parçalardan biri şekerdir (Glukoz). Glukoz, kedinin sindirim sisteminden kan dolaşımına emilir ve daha sonra vücuttaki çeşitli organlar tarafından aktivitelerini sürdürmek için enerji kaynağı olarak kullanılır.
Bununla birlikte, vücudun glikozu kullanması için, pankreas tarafından üretilen ve hormon olan insüline ihtiyaç vardır. İnsülin üretimi veya kullanımı ile ilgili bir anormallik varsa, glukoz vücuttaki organlara kandan aktarılamaz. Kanda kaldığı için de normal kan şekeri seviyelerinden daha yüksek sonuç verir.
Vücuttaki organlar glikozdan noksan kaldığında, yağ ve protein enerji kaynağı yerine kullanılmaya başlanır, bu da kilo kaybına ve kas erimesine yol açar.
Genellikle kediniz daha fazla su içme, idrar yapma ve mama yeme belirtileri gösterirken aynı zamanda kilo verir. Kedinizin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları belirtileri de olabilir. Kedinizin tüylerinin genel durumu ve kalitesinde düşüş yaşanabilir.
Diyabeti olan kedi bakımı
Kilolu kediler tip 2 diyabete çok eğilimlidir. İyi haber şu ki, tip 2 diyabetik kedilerin yeterli kilo vermesi ve sağlıklı bir vücut ağırlığını koruması durumunda pek çoğunun tedaviye ihtiyacı yoktur.
Veteriner hekiminiz diyabetten şüphelenirse, ilk adımın kedinizden kan ve idrar tahlillerini isteyebilir. Kedinizde çıkan kan şekeri seviyesinin sonuçlarına bağlı olarak, veteriner hekiminiz, diyet kontrolü, insülin veya her ikisini de uygulayarak dengelemeye çalışacaktır. Bu, ilk başta korkutucu görünebilir, ancak kolayca yönetilebilir ve kedinizin refahını büyük ölçüde etkiler.
Evde günlük olarak enjekte etmeniz için insülin verilebilir ve ayrıca mama ve beslenme süreleri hakkında bazı tavsiyeler alabilirsiniz. PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS tarafından bilimsel olarak formüle edilmiş Feline DM St / Ox Diyabet Yönetimi'nin diyabetik kedilerde insülin gereksinimlerini azaltmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Kedinizin başarılı bir şekilde tedavi edilmesini sağlamak için veteriner hekimin beslenme ve insülin hakkındaki tavsiyelerini uygulayın.
Gelişmeleri izlemek için veteriner kliniğine yapılan ziyaretleri tekrarlamak ve sonuçlara bağlı olarak diyet veya insülin seviyelerini değiştirmek gerekebilir. Kedinizin fazla kilosu varsa, sağlıklı kilosuna dönmesi, insülin enjeksiyonlarının tedaviden çıkarılmasına destek olabilir..
Bir evcil hayvan yakını olmak zaman ve kararlılık gerektirse de, kedi diyabetinin başarılı tedavisi genellikle mümkündür - yani kediniz mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.