Veterineriniz köpeğinizde diyabet teşhis ettiyse, hem diyet hem de yaşam tarzı için bazı değişiklikler yapmak önemlidir. Diyabet tedavi edilemese de, köpeğin normal bir yaşam sürmesine yardımcı olmak için yönetilebilir.
Bu makale, diyabetin bazı nedenlerini ve bulgularını ve köpeğinize yardım etmek için sahip olabileceğiniz bazı adımları anlamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Diyabet nedir?
Diyabet, vücudun şekeri düzgün bir şekilde kullanamamasından kaynaklanan karmaşık bir hastalıktır.
Yemekten sonra, glikoz denen bir şeker de dahil olmak üzere, yiyecekler çeşitli besinlere ayrılır. Bu normalde vücuda enerji vermek için insülin adı verilen bir hormon tarafından vücuda dağıtılır. Ancak diyabetle, vücut ya insülin üretemez ya da düzgün çalışmasına izin vermez.
Bu olduğunda, glikoz hücrelere ulaşmaz, bunun yerine kanda birikir. Bu, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen yüksek kan şekeri seviyelerine (hiperglisemi adı verilir) neden olur.
Yemeklerden sonra, tedavi edilmemiş diyabetli köpekler kan şekerinde sivridir. Bu, genellikle kan şekerinin sadece yemeklerin arasında bir miktar düştüğü ve hafifçe düştüğü insülin sistemlerinde bir eksiklikten kaynaklanır.
Köpeklerde diyabetin işaretleri nedir?
- Aşırı susuzluk
- Aşırı idrara çıkma
- Kilo verirken aşırı açlık
- Lethargy (inaktif / daha fazla uyku)
- Bulutlu gözler
- İncelme, kuru ve donuk tüyler
Neden köpekler diyabetli olur?
Kesin neden hala bilinmemektedir. Bununla birlikte, pankreasın uzun süreli iltihaplanması, genetik ve bazı ilaçlar köpeğinizin diyabet geliştirmesi olasılığını artırabilir. Çoğu vaka orta yaşlı köpeklerde görülür ve aşılanmamış dişilerde erkek olarak diyabet olasılığı iki kat daha fazladır.
Herhangi bir ırk etkilenebilir, ancak bazılarının daha yüksek bir riski vardır. Bunlar şunları içerir:
- Av köpekleri
- Cairn Teriyerleri
- Chow Chows
- Dachshunds
- Doberman Pinschers
- İngiliz Springer Spaniel
- Golden Retriever
- Labrador Retriever
- Kanişler
- Samoyedler
- Schnauzers
- Batı dağlık beyaz teri
Diyabet nasıl teşhis edilir?
Köpeğiniz diyabet belirtileri gösteriyorsa, veterineriniz tanıyı doğrulamak için basit kan ve idrar testleri yapabilir.
Diyabet nasıl tedavi edilir?
Köpeğinizin şeker hastalığı varsa, ömür boyu tedaviye ihtiyacı olacaktır. Ancak, veterinerinizin yardımıyla diyabet, köpeğinizin ömrünü kısaltmanın önüne geçer ve mutlu, normal bir hayatın tadını çıkarmasını engelleyemez. Genellikle, yapmanız gereken üç şey vardır:
1 Köpeğinize düzenli insülin enjeksiyonlarını yapın
Bunlar diyabet kontrolü için önemlidir ve genellikle günde iki kez gereklidir. İğneler çok küçüktür, bu nedenle bazı köpekler onları fark etmez.
2 Köpeğinizin diyetini ayarlayın
Diyabet ve diyet yakından bağlantılıdır, bu nedenle köpeğinizin ne yediğini kontrol etmek, durumu kontrol etmenin en iyi yollarından biridir. İdeal yiyecekler şekerin bir anda çıkmasını önler ve gün boyunca yavaşça enerjiyi serbest bırakır.
3 Köpeğinizin tutarlı bir rutine sahip olduğundan emin olun
Her gün aynı zamanda yemeği ve enjeksiyonu verdiğinizde tedavi daha etkilidir. Düzenli egzersiz de önemlidir. Sizin ve köpeğiniz için doğru rutin için veterinerinize danışın.
Doğru beslenme çok önemlidir
Veterinerinizi PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Canine DM Diyabet Yönetimi hakkında sorunuz. Beslenme açısından etkili bir şekilde yönetmek için bilimsel olarak formüle edilmiş, şunları içerir:
- Yavaş karbonhidrat emilimine yardımcı olmak için diyet lifi.
- Yemeklerden sonra kan şekerini kontrol etmek için beyaz fasülye ekstresi.
- Diyabetik köpeklerin bağışıklık sistemini destekleyen ve serbest radikalleri nötralize eden antioksidanlar.